Program ortopedie
Medic |
Luni |
Marti |
Miercuri |
Joi |
Vineri |
Dr. Gherghe Corina |
11:00 - 20:00 |
08:00 - 13:00 |
11:00 - 20:00 |
08:00 - 13:00 |
08:00 - 15:00 |
Dr. Ciurea Nicolae Marian |
- |
13:30 - 20:00 |
- |
14:00 - 20:00 |
15:00 - 20:00 |
Solicitare de programare
Vă rugăm să aşteptaţi răspunsul, înainte de a vă prezenta la Centru!
Completează formularul din confortul casei tale, comod și practic și noi îți facem o programare pentru Ortopedie.
Un reprezentant al Centrului de Sănătate “Sfântul Nectarie” te va contacta în intervalul orar 08.00 – 20.00 a zilei următoare pentru stabilirea detaliilor și confirmarea programării.
Poți veni la programare doar după ce ai stabilit cu reprezentantul nostru toate detaliile telefonic.
Ne poți contacta în intervalul orar 08.00 – 20.00 la numărul de telefon 031.9593.
Suntem aici să-ți răspundem la toate întrebările tale.
SERVICII MEDICALE ACORDATE ÎN CABINETUL DE ORTOPEDIE
Ortopedia se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratarea afecțiunilor sistemului musculo-scheletal, reprezentat de oase, articulații, mușchi, ligamente, tendoane. În cadrul cabinetului de ortopedie tratăm și afecțiuni cronice, cu o perioada de evoluție lungă, care necesită tratamente complexe și au în general recuperare lentă.
Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie”, situat în Bulevardul Uverturii nr. 81, cartierul Militari Sector 6, dispune de cabinet medical ortopedic.
Pentru informații sau programări vă rugăm să sunați la 031.9593. De asemenea, vizitați www.nectarie6.ro și folosiți formularul pentru programări online.
- CONSULTAȚIE INIȚIALĂ
Medicul, la prima vizită în cabinet, pune diagnosticul direct sau face recomandările pentru investigații; - INFILTRAȚIE CU CORTICOSTEROIZI ȘI ANESTEZIC LOCAL
Injecțiile cu corticosteroizi reprezintă un tratament ortopedic comun. Este folosit pentru tratarea unor afecțiuni precum: tendinita, burșita, artrita, leziuni ligamentareșleziuni musculare; - PUNCȚII ARTICULARE
Prin această procedură, medicul specialist îndepărtează cu ajutorul unui ac şi a unei seringi fluidul aflat în jurul unei articulații. - TRATAMENTUL PLĂGILOR
O plagă are o perioadă neobișnuit de lungă de vindecare. Cauzele plăgilor pot include infecții bacteriene. Medicul intervine cu tratamente adecvate pentru vindecare. - EXTRAGERE CORPI STRĂINI
Deoarece un corp străin poate provoca probleme suplimentare, se va îndepărta în cabinetul medical. - INFILTRAȚIE CU SUBSTANȚĂ VÂSCOELASTICĂ
- Prin această procedură, un fluid gelatinos numit acid hialuronic este injectat în articulație. Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod natural în articulații și produsă de țesutul sinovial. Odată cu înaintarea în vârstă, țesutul sinovial nu mai produce suficient fluid și este nevoie de o suplimentare a acestuia. Acidul hialuronic acționează ca un lubrifiant pentru a-i permite articulației să „lucreze” mai lin. Deci, adăugarea de acid hialuronic în articulațiile artrozice va facilita mobilizarea și va reduce durerea datorată scăderii frecării intraarticulare.
- TERAPIA PRP ÎN TRATAMENTUL LEZIUNILOR MUSCOLO - SCHELETALE - realizată de doctor Ciurea Nicolae - medic specialist ortoped
Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP - Platelet-Rich Plasma), sau preparat autolog cu plasmă condiționată, reprezinta una dintre opțiunile moderne de tratament pentru anumite probleme articulare. Deși trombocitele – celulele mici din sânge care intervin in procesul de coagulare – sunt cunoscute mai ales pentru rolul pe care îl au in oprirea sângerării, prin conținutul lor bogat in factori de creștere, au proprietăți regenerative și un rol important în refacerea leziunilor, ceea ce a dus la utilizarea plasmei îmbogățite cu trombocite în aria afecțiunilor ortopedice.
Ce este terapia PRP?
Terapia PRP - „infiltrațiile cu plasmă” sau „injecțiile cu plasmă” cum mai este denumită în termeni populari - presupune un tratament biologic care se adresează afecțiunilor musculoscheletale, prin care se injectează în articulație sau tendoane, plasmă îmbogățită în trombocite, care este obținută prin centrifugarea de sânge venos recoltat de la pacient.
Plasma hiperconcentrată conține factori de creștere care promovează la locul injectării un răspuns biologic proinflamator, cu rol în regenerarea țesuturilor. Astfel, se pot trata o serie de afecțiuni cronice articulare folosindu-se de factorii de creștere din sângele propriu, fără a fi necesar să folosim medicamente de sinteză sau farmaceutice cu efecte secundare.
Cum se efectuează în mod practic această procedură a ”infiltrațiilor cu plasmă”? Sunt necesare mai multe întâlniri ale medicului cu pacientul sau este suficientă o singură programare?
Procedura se efectuează în regim de ambulatoriu (în cabinetul de consultații), nu necesită spitalizare. Durata aproximativă a procedurii este de 30 minute.
În funcție de gravitatea afecțiunii, se pot face 1-3 infiltrații, iar concentrația trombocitară este variabilă, intre 4 si 20 de ori ( 4 – 20X ).
Dacă se recomandă efectuarea a mai mult de o procedură, de exemplu, dacă sunt necesare 2-3 infiltrații, atunci intervalul de injectare este intre 7-14 zile (perioada de timp necesară între momentele de efectuare a procedurilor).
În majoritatea cazurilor se utilizează o concentrație trombocitară „standard” de 4 X (ori) , se prelevează într-o eprubeta un volum de 15 ml sânge venos, se prepară timp de 10 minute la centrifugă si se separă în condiții de sterilitate maximă un volum de aproximativ 4 ml de plasmă. Volumul de plasmă concentrată rezultat, se injectează la locul afecțiunii (la nivelul articulației sau tendonului afectat).
În anumite situații, atunci când dorim să mărim potențialul de vindecare, putem să creștem concentrația factorilor de creștere până la 20 X (ori), motiv pentru care recoltăm un volum mai mare de sânge (aproximativ 60 ml).
Procedura nu este dureroasă, pacientul se deplasează fără mijloace de sprijin sau imobilizare (nu este nevoie de cârje sau de orteză).
După efectuarea procedurii (postinfiltratie) se recomandă aplicarea la locul injectării a unei pungi cu gheață de 2-3 ori pe zi si reducerea eforturilor fizice.
Care sunt afecțiunile ce pot fi tratate folosind terapia PRP? Este necesară asocierea cu alte forme de tratament?
Infiltrațiile PRP se recomanda in următoarele cazuri:
Afecțiunile cartilajelor articulare în stadiu incipient sau moderat: artroza sau cardiomalacia genunchiului, artroza soldului, a gleznei sau de umăr. În aceste cazuri, se poate combina sau nu, preparatul de plasma cu acid hialuronic.
De menționat că în boala artrozica degenerativă avansată (gonartroză sau coxartroză „os pe os”) infiltrația cu plasmă nu funcționează, deoarece potențialul de regenerare în această situației este nul.
Alte afecțiuni ce pot fi tratate folosind terapia PRP: afecțiuni degenerative ale tendoanelor: tendinite sau tendinoze ale umărului (coafa rotatorie), ahileană, epicondilite (tenis elbow), tendinitele genunchiului ( tendon rotulian/ cvadriceps/ tract iliotibial).
După finalizarea tratamentului, pacienții sunt sfătuiți să urmeze un program de fizioterapie si kinetoterapie în centrul de recuperare medicală pentru a îmbunătății tonusul muscular si funcția articulară.
Cine este candidatul ideal pentru terapia PRP?
Candidatul ideal este pacientul tânăr (aproximativ 16-45 ani), activ din punct de vedere fizic, cu o afecțiune articulară de cauza mecanică (suprasolicitare) sau traumatică în formă incipientă sau moderată, și care să nu fie diagnosticat cu boli autoimune care afectează generalizat articulațiile (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, lupus, etc).
După vârsta de 45 ani, potențialul de vindecare biologică prin infiltrații se reduce, însă sunt câteva afecțiuni în care studiile arată rezultate bune și poate fi recomandată aceasta formă de tratament în urma consultului medical. Peste vârsta de 55 ani eficacitatea este mult redusă sau absentă iar indicațiile sunt limitate.
Pacienții tratați prin terapia PRP necesită spitalizare?
Procedura se efectuează în cabinetul medicului, nu necesită internare sau spitalizare.
În cât timp se observă îmbunătățiri sau se produce vindecarea după tratamentul PRP?
Procesul de regenerare se inițiază în intervalul de 2-3 săptămâni și continuă până la 6-9 luni de la finalizarea tratamentului. Se testează atât evoluția clinică a pacientului,( observăm care este evoluția ), dar și paraclinic - uneori este necesar să repetăm investigațiile imagistice (ecografie sau RMN) pentru a compara imaginile zonei afectate pre si post terapie.
Există riscuri sau efecte secundare asociate terapiei?
Fiind vorba despre un tratament autolog (ne folosim de sângele propriu), nu există reacții alergice date de produsul injectat. Riscurile sunt cele asociate injectării: apariția infecției la locul injectării, motiv pentru care folosim doar kituri sterile de unică utilizare, iar tehnica injectării respectă toate protocoalele de antisepsie.
Ce măsuri trebuie să respecte pacienții tratați cu infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite?
Se recomandă ca în preziua și dimineața injectării să se hidrateze suficient (sa bea 2-3 litri de apă), să reducă consumul de cafea (poate consuma o cafea dimineața), astfel încât să îmbunătățim calitatea sângelui recoltat. Dacă în perioada în care urmează să facă tratamentul, are o infecție activă în organism (abces dentar, infecție urinară, tract digestiv, viroză) sau urmează un tratament prelungit cu medicație antiinflamatorie, se va întârzia procedura, până în momentul în care condiția biologica o va permite.
După infiltrație, 2-3 zile se va aplica gheață la locul injectării pentru a preveni inflamația sau un posibil hematom, și se recomandă repausul sportiv sau evitarea efortului susținut.
Rezultatele terapiei PRP în general sunt foarte bune, însă sunt dependente de potențialul de vindecare al pacientului, de vârstă, de planul de recuperare și nu in ultimul rând, de severitatea leziunii.
De menționat ca apelam la terapia cu PRP nu doar în regim ambulatoriu, ci și ca tratament adjuvant pentru intervenții chirurgicale (intervenții artroscopice) sau post operator, în reconstrucția de ligamente încrucișate, unde studiile au demonstrat îmbunătățiri la nivel imagistic.
La ce se pot aștepta pacienții care doresc să urmeze terapia PRP în acest centru?
Succesul terapiei constă în îmbinarea infiltrațiilor cu un program coordonat de recuperare medicală. În centrul nostru există trei avantaje evidente pentru pacient:
În primul rând, asigurăm efectuarea terapiei in condiții de maximă sterilitate, reducând astfel riscul unei posibile infecții articulare.
În al doilea rând, avem experiență cu efectuarea acestui tip special de terapie, dar și în utilizarea sa combinată, adițional altor tratamente. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care pentru care vin la noi pentru diagnostic si tratament pacienți de vârste diferite, cu patologii diferite.
Și în al treilea rând, avem capacitatea de a oferi o îngrijire personalizată post procedură, deoarece programul de recuperare medicală se poate face în centrul nostru de fiziokinetoterapie.
Terapia PRP în tratamentul leziunilor musculo-scheletale a fost utilizată de diferiți atleți de talie internațională – de exemplu Rafael Nadal- unii dintre ei, declarând că această terapie a făcut posibilă întoarcerea lor in aria competițională. Chiar dacă mai există mecanisme care nu au fost explorate si înțelese pe deplin, avantajele acestei terapii (natura autologă, proprie a produsului utilizat, lipsa efectelor secundare si eficiența sa în reducerea durerii, declarată de cei care au utilizat-o), au determinat extinderea utilizării acestei tehnici în ultimii ani în aria îngrijirilor leziunilor ortopedice.