29 octombrie - Ziua Mondială a Accidentului Vascular. Tu știi care este formula F.A.S.T. cu ajutorul căreia poți identifica rapid un AVC?

29 octombrie - Ziua Mondială a Accidentului Vascular Tu știi care este formula F.A.S.T. cu ajutorul căreia poți identifica rapid un AVC?

Dacă suspectezi că cineva suferă un AVC, poți acționa rapid (formula F.A.S.T.), și îi poți face următorul test:

F
– Face (Fața) – Cere persoanei să zâmbească. Ți se pare că fața e asimetrică sau gura e căzută într-o parte?
A - Arms (Brațe) – Cere persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celălalt?
S – Speech (Vorbire) - Cere-i persoanei să repete o frază simplă (de exemplu “Apa este rece”). Nu poți distinge ce zice sau vorbește ciudat?
T – Time (Timp) – Dacă remarci oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112!

29 octombrie a fost aleasă de către Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral ca zi în care să se acorde o atenție sporită accidentului vascular cerebral (AVC) care afectează cel puțin odată în viață 25 % din populație și care cauzează anual peste 6,5 milioane de decese.

La nivel mondial, accidentul cerebral vascular reprezintă a doua cauză de mortalitate și a treia cauză de dizabilitate cu imobilizarea pacientului la pat.

Principalii factori de risc pentru AVC se datorează stilului de viață sedentar care generează supraponderabilitate, consumului cronic de alcool, afecțiunilor cardiace (insuficiența cardiacă, malformații cardiace congenitale, infecții cardiace, tulburări de ritm cardiac).

Cum poți preveni un AVC?

  • Controlează regulat hipertensiunea arterială!
  • Controlează regulat glicemia!
  • Adoptă o alimentație bogată în fibre, fructe și legume!
  • Fă mișcare în fiecare zi!
  • Renunță la fumat și la alcool!
  • Menține-ți o greutate corporală optimă!

Vino la un consult de specialitate, la cabinetul de cardiologie al Centrului de Sănătate “Sfântul Nectarie” situat în Bulevardul Uverturii Nr. 81, Sector 6.

Programările se fac la 031.9593 sau prin formularul de programări online, iar consultația este gratuită dacă ai trimitere de la medicul de familie.

Data publicării: Vineri, 27 oct 2023