Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

Faptul că suntem în plină pandemie din cauza Sars Cov2, nu înseamnă că celelalte boli au dispărut. Așadar, astăzi, 24 martie este despre tuberculoză. România are cea mai mare incidență de TBC din Uniunea Europeană. Pentru că această boală poate fi prevenită sau tratată și vindecată, te încurajăm să mergi la medic de la primele simptome!

În cartierul Militari, pe Bd. Uverturii nr. 81, sector 6, la Centrul de Sănătate Multifuncțional ,,Sfântul Nectarie te așteptăm cu orice întrebare asupra stării de sănătate și îți oferim servicii medicale de calitate. Pentru persoanele neasigurate, cu venituri mici din sectorul 6, serviciile medicale pot fi gratuite sau cu plată parțială. Aici o veți găsi pe doamna Ali Cranta, medic primar pneumolog, un doctor dedicat meseriei și cu dragoste de oameni. Pentru programări sună între orele 08:00 - 20:00, la numerele de telefon: 031.9593 / 0726.150.250 sau vizitează www.nectarie6.ro.

Adesea tuberculoza este înconjurată de idei greșite și de teamă, iar acestea duc la stigmatizare. De obicei, oamenii discriminează pentru că nu au informații corecte și nici suficiente, dar și pentru că le este teamă să nu fie infectați cu TBC. Vizita la medic de la primele simptome, îi protejează și pe cei dragi. Chiar și în pandemie, tuberculoza există și poate fi tratată. Fii responsabil!” spune Ali Cranta, medic primar pneumolog la Centrul de Sănătate Multiufuncțional ”Sfântul Nectarie”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății TBC-ul este una dintre primele zece cauze de deces din lume, iar încetarea epidemiei de TBC până în anul 2030 este printre obiectivele centrale ale oranizației. Una dintre recomandările pentru a limita răspândirea tuberculozei este vaccinarea nou născuților cu BCG (Bacilul Calmette-Guerin).

TBC-ul poate fi fatal și este extrem de contagios. Simptomele generale ale bolii TB sunt: ​​o tuse agresivă care durează mai mult de 3 săptămâni, durere în piept, tuse cu sânge sau mucus din adâncul plămânilor, slăbiciune sau oboseală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, frisoane, febră și transpirații nocturne.

Tuberculoza este o boală care infectează de obicei plămânii, dar care poate ataca aproape orice parte a corpului, inclusiv abdomenul, oasele și sistemul nervos. Există două tipuri de afecțiuni legate de TBC: infecția latentă a TBC și boala TBC.

Persoanele din prima categorie adesea nu se simt rău, nu prezintă simptome și nu pot răspândi boala. Cu toate acestea, au o reacție pozitivă la test și pot dezvolta TBC dacă nu primesc tratament, mai ales în cazul în care sistemul lor imunitar este compromis cu o altă boală, cum ar fi SIDA.

Ziua Mondială a Luptei Împotriva Tuberculozei, marcată simbolic la data de 24 martie a fiecărui an, este concepută pentru a atrage atenția opiniei publice cu privire la epidemia globală de tuberculoză și eforturile de a elimina boala. Data de 24 martie comemorează ziua din anul 1882, când Dr. Robert Koch uimea comunitatea științifică prin anunțarea unui mic grup de oameni de știință de la Universitatea din Berlin, Institutul de Igienă că a descoperit cauza tuberculozei, bacilul Koch.

Data publicării: Miercuri, 24 mar 2021