Ziua Mondială de luptă împotriva bolii ALZHEIMER - 21 septembrie

Ziua Mondială de luptă împotriva bolii ALZHEIMER - 21 septembrie

ALZHEIMER, cea mai cunoscută formă de demență din toată lumea, afectează în principal persoanele trecute de 65 de ani, dar boala poate să debuteze chiar și la 30 de ani.

Diagnosticarea este vitală atât pentru pacient, cât și pentru familie, întrucât pacientul și membrii familiei își vor putea adapta stilul de viață pentru a face față cât mai bine bolii.

La nivel mondial, 5% dintre persoanele cu Alzheimer, au sub de 65 de ani, diagnosticarea, fiind foarte dificil de realizat în tinerețe. Medicii sunt de părere că simptomele persoanelor cu debut precoce de Alzheimer sunt cauzate de depresie, stres sau un stil de viață dezordonat, dar și de factori ereditari.

Confirmarea diagnosticului se face în urma examinării istoricului medical al pacientului și efectuarea unui examen neurologic.

Simptome inițiale:

  • mici probleme cu memoria (uită unde își lasă anumite obiecte sau nu-și amintește unele cuvinte), estimări greșite ale timpului;
  • este activ social și poate sa lucreze, dar pe măsură ce boala evoluează, pierderile de memorie se accentuează și apare dificultatea de a rezolva sarcinile zilnice cu afectarea capacității decizionale rapide;
  • repetarea acelorași întrebări, pierderea abilității de gestionare și planificare, apar schimbări comportamentale: apatie, anxietate, depresie, agresivitate, iritabilitate, etc.

Important de menționat este faptul că pacientul nu poate conștientiza boala cu care se confruntă, doar membrii familiei, cunoscuții și prietenii pot trage un semnal de alarmă. Dacă ai pe cineva drag care a fost diagnosticat cu Alzheimer, e important să-i fii aproape pentru sprijin, încurajare, susținere și îngrijire.

Data publicării: Joi, 21 sep 2023