Ziua Mondială a Contracepției – 26 septembrie. România deține locul 1 în UE în privinţa numărului de mame minore

Ziua Mondială a Contracepției – 26 septembrie. România deține locul 1 în UE în privinţa numărului de mame minore

Pe holul Centrului de Sănătate ”Sfântul Nectarie”, în dreptul cabinetului de Pediatrie, m-am întâlnit cu o tânără, ce ținea în brațe un bebeluș care dormea. La intervale scurte de timp, mogâldeața trăgea cu sete dintr-o suzetă roz. Era atâta liniște în somnul acela, că nu puteai să nu te oprești și să zâmbești.

Astfel, am aflat că are 17 ani, a născut în urmă cu două luni și este elevă în clasa a XI-a la un liceu bun din București.

”- Am intrat cu medie mare la liceul pe care mi l-am dorit, am învățat bine și vreau în continuare să-mi finalizez studiile, să fiu avocat.
Bubulina asta mică și dulce este rezultatul unei iubiri de o vară, este neplanificată și mi-a dat complet viața peste cap. Este un greu frumos!
Recunosc, m-a luat prin surprindere venirea ei pe lume, deși știam cum se fac copiii (râde), nu aveam toate informațiile despre contracepție. Anumite metode nu sunt sigure, asta este lucrul pe care trebuie să-l știe toți tinerii, înainte de debutul vieții sexuale.
Ar fi bine ca un cadru medical să vină în școli și să ne spună concret care sunt metodele sigure de contracepție, ce și când trebuie să facem controale periodice, să ne pregătim cumva pentru viața de adult. Ar fi una dintre cele mai importante și valoroase lecții pe care am putea-o primi, exact la momentul potrivit. Sunt informațiile de care avem nevoie și pe care eu, le voi transmite mai departe ei, se uită cu drag la fetiță, când va fi momentul potrivit. Ea va fi pregătită și va acționa în cunoștință de cauză.”

Din datele oficiale aflăm că una din patru mame din UE, care nu a împlinit vârsta majoratului, este din România.

Cu toate că introducerea educației sexuale în școli este încă un subiect sensibil, primele lecții pe acest subiect ar trebui să fie acasă, într-un mediu sigur și prietenos, lipsit de judecată și suportiv.

Te așteptăm la Centrul de Sănătate ”Sfântul Nectarie” pentru un control la cabinetul de ginecologie, dacă ai bilet de trimitere, nu vrei plăti consultul.

Vino în Bulevardul Uverturii Nr 81, Sector 6, sună la 031.9593 sau completează online formularul de programare și te sunăm noi.

Data publicării: Marţi, 26 sep 2023