Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

Știați că antibioticele nu sunt analgezice și nu ameliorează durerile sau febra? Luate fără prescripție medicală pot face mai mult rău, provocând diaree, greață sau erupții cutanate.  

Dacă ești răcit sau ai gripă, nu lua antibiotic! Răceala sau gripa sunt produse de viruși, antibioticul se utilizează doar în cazul infecțiilor cauzate de bacterii.

Ce este rezistența la antibiotic?
Utilizarea incorectă a antibioticelor face ca bacteriile să devină rezistente la tratamente. De aceea este important să nu vă tratați cu antibiotic, din motive greşite sau în mod incorect. Bacteriile sunt cele care devin rezistente la antibiotice, nu organismul uman. Rezistența la antibiotic poate afecta chiar și persoanele sănătoase, care la o eventuală infecție rămân fără tratament, el devenind ineficient.

Sunt bune antibioticele?
Antibioticele sunt bune dacă sunt utilizate în mod responsabil, numeroase intervenții medicale/chirurgicale (operații, transplant de organe, chimioterapie, terapie intensivă, etc.) nu ar mai putea fi posibile fără ele. Răspândirea infecțiilor bacteriene poate fi prevenită cu ajutorul antibioticelor, iar în unele cazuri, lipsa tratamentului cu antibiotic poate deveni fatal.

Bine de știut!
Dacă medicul v-a prescris antibiotic urmați tratamentul în mod responsabil, în doza, timpul și cu frecvența recomandată pe rețetă.

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
este marcată, în fiecare an, la data de 18 noiembrie. Lansată în 2008, EAAD este o inițiativă în domeniul sănătății publice care vizează încurajarea utilizării responsabile a antibioticelor.

Te așteptăm la Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie” pentru controale de specialitate. Oferim servicii medicale decontate prin Casa Națională de Sănătate.

Ne găsești în Bulevardul Uverturii numărul 81, Sector 6.

Pentru programări sună la 031.9593.

Data publicării: Sâmbătă, 18 nov 2023