Spune NU violenței domestice! 25 noiembrie – Ziua pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

Spune NU violenței domestice! 25 noiembrie –  Ziua pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

Am întâlnit femei pentru care cuvântul ”acasă” trezește amintiri dureroase. Violența împotriva femeilor fie ea fizică, psihică sau de limbaj este o încălcare flagrantă a drepturilor omului și răpește victimei bucuria de a trăi, recuperarea psihică fiind foarte grea. Majoritatea femeilor nu recunosc că sunt agresate și nu cer ajutor, pentru că o simplă mărturisire ar arunca asupra lor un stigmat greu de îndurat… Dramele produse pe fondul violenței domestice nu trebuie să rămână o chestiune privată, cu toții ar trebui să întelegem acest aspect!”, ne relatează Adina Menu, medic primar psihiatru, la Centrul de Sănătate ”Sfântul Nectarie”.

Astăzi, 25 noiembrie marcăm la nivel internațional, Ziua pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. În contextul în care fenomenul este tot mai des întâlnit, Centrul de Sănătate ”Sfântul Nectarie” este solidar acțiunilor de atragere a atenției asupra importanței prevenirii, conştientizării și eliminării violenței împotriva femeii.

Violenţa este un fenomen dur și o problemă de proporţii la nivelul țării noastre, de cele mai multe ori, instalată pe fondul unor probleme materiale şi a unei lipse de educaţie, accentuată de nişte tradiţii înrădăcinate adânc în cultura românilor.

La cabinetul de psihiatrie din Centrul de Sănătate ”Sfântul Nectarie”, situate în Bulevardul Uverturii nr. 81, sector 6, aveți parte de tot suportul necesar pentru a depăși perioadele dificile și stresante din viața dumneavoastră. Spune NU violeței domestice! Sună chiar acum la 031.9593 și obține o programare la psihiatrie, consultația este gratuită cu bilet de trimitere.

Conform studiului naţional privind violenţa domestică realizat de Agenția Națională de Egalitate de Șanse (ANES), doar în primele șase luni ale anului 2019, repartiția victimelor violenţei în familie după tipul de violență a fost astfel:

  • Fizică: 1.579 (23,76%);
  • Psihologică: 1.348 (20,28%);
  • Sexuală: 270 (4,06%);
  • Prin deprivare/neglijare: 3.223 (48,5%);
  • Economică: 146 (20,2%);
  • Socială: 80 (1,2%).

Acestea sunt doar statistici raportate, cunoscute doar pentru că victimele au mărturisit agresiunea, în unele cazuri motivate de tragedii de neimaginat.

În primul semestru al anului 2020, la linia telefonică 0800.500.333, destinată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriu de sex și trafic de persoane, din cadrul ANES, au fost primite aproape 2000 de apeluri pentru a reclama violența domestică, iar perioada ianuarie-septembrie 2020 s-au emis 6472 ordine de protecție.

În anul 1979 a fost adoptată Convenția ONU pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor, care, alături de alte instrumente de apărare, reprezintă dreptul oricărei femei de a trăi o viață fără violență. În anul 1999, Adunarea Generală ONU a stabilit ziua de 25 noiembrie drept ziua în care toată lumea ar trebui să organizeze activități cu scopul de a trezi populația la conștiința publică, referitor la această problemă. Ocrotirea și dezvoltarea solidarității în familie, necesită combaterea violenței de orice fel. La nivel legislativ se arată că nimeni nu ar trebui să devină victimă sau martor al violenței domestice, acesta fiind un principiu recunoscut în orice tratat al Uniunii Europene (UE), în Carta drepturilor fundamentale a UE și în Constituția României.

Violenta impotriva femeilor

Data publicării: Joi, 25 nov 2021