Recuperare medicală pentru persoanele cu dizabilități la Centrul de Sănătate “Sfăntul Nectarie” pentru cetățenii sectorului 6

Recuperare medicală pentru persoanele cu dizabilități la Centrul de Sănătate “Sfăntul  Nectarie” pentru cetățenii sectorului 6

În fiecare an, la data de 3 decembrie, marcăm Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, iar Centrul de Sănătate ”Sfântul Nectarie” se implică activ în procesul de reabilitare al persoanelor cu dizabilități din sectorul 6, oferindu-le servicii gratuite de recuperare medicală.

Anul acesta, prin intermediul unei investiții de la bugetul local, în valoare de peste 100.000 de euro, s-a deschis o nouă Baza de Tratament pentru Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie pe Strada Floare Roșie nr. 7A, care oferă servicii de Fizioterapie, Hidrokinetoterapie, Kinetoterapie și Masaj. Recuperarea medicală a fost pe parcursul anilor, una dintre cele mai accesate specialități și am venit în sprijinul unui număr cât mai mare de persoane în nevoie, prin dublarea capacității de tratament față de anul precedent.

Capacitatea noii baze este de 100 locuri.

Un număr de 139 de persoane, copii și adulți cu dizabilități au beneficiat de la începutul anului până acum de recuperare medicală gratuită, pe baza solicitărilor făcute la Centrul de Sănătate ”Sfântul Nectarie”, în baza certificatului de handicap.

Cele mai frecvente afecțiuni care sunt tratate la recuperare medicală sunt: boli reumatismale (artroză, poliartrită reumatoidă, etc), tulburări de statică vertebrală (scolioză, cifoză), tulburări neurologice la copii și adulți (AVC, paralizie cerebrală infantilă), afecțiuni post traumatice (fracturi). Terapia individuală se realizează în urma unui consult, iar serviciile pot fi decontate și prin CNAS, în limita plafonului alocat.

Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie” se află în Bulevardul Uverturii nr. 81, sector 6 (cartier Militari). Informații suplimentare sau programări puteți obține la 031.9593.

În România, cadrul pentru promovarea și protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități a fost creat prin Legea nr. 221/2010 pentru ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisă spre semnare la 30 martie 2007 şi semnată de România la 26 septembrie 2007. 

În prezent, în Sectorul 6 se află în evidență 12.834 persoane cu dizabilități, dintre care:

  • Copii – 1475
  • Adulți – 11.359

La nivel național, numărul persoanelor cu dizabilități este în creștere față de anii trecuți, iar Bucureștiul conduce detașat, fiind urmat de Prahova.  Din totalul de 899.066 persoane cu certificat de încadrare în grad de handicap existente la nivelul întregii țări, un procent de 98,2% se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent şi 1,8% sunt instituționalizate.

Data publicării: Duminică, 3 dec 2023