Poftă sau foame?

Poftă sau foame?

Cum deosebim pofta de foamea autentică? Ați auzit deseori asocierea poftei cu lipsa autocontrolului. Dar ce se știe despre ea de fapt?

Pofta
apare oricând, chiar și după o masă sățioasă și poate fi descrisă ca fiind o dorință de necontrolat.

Persoanele care ”au pofte”, cedează de cele mai multe ori tentațiilor, cu riscul de a experimenta ulterior mustrări de conștiință. În majoritatea cazurilor, pofta este de natură emoțională, dar poate să apară și din cauza unor substanțe care lipsesc din organism.

Foamea
, pe de altă parte este de natură pur fizică și vine la pachet cu simptome clare: dureri de burtă, de cap, amețeală și se simte ca și când ai mânca ceva consistent, ca un burger sau o friptură. Dacă nu știi să faci diferența, întreabă-te dacă ai mânca în loc de friptură, o felie de pâine. Dacă răspunsul este afirmativ, e foame reală.

Față de foame, pofta se axează pe un anumit aliment sau gust pe care îl vrei în momentul respectiv.

Care sunt cel mai des întâlnite pofte și ce ne spun de fapt?

  • ”Aș mânca ceva sărat....”

De cele mai multe ori corpul îți transmite că are de corectat un dezechilibru al mineralelor: sodiu, potasiu, calciu, magneziu sau clor.

  • ”Aș mânca ceva dulce….”

Pofta de dulce poate fi un indicator al glicemiei scăzute.

Vino la un consult la cabinetul Diabet, Nutriție și Boli Metabolice al Centrului de Sănătate „Sfântul Nectarie”, din Bulevardul Uverturii nr. 81, Sector 6, pentru a discuta cu medicul specialist dr. Bogdan Istrate despre aspecte legate de un stil de viață sănătos.

Dacă ai bilet de trimitere de la medicul de familie, consultația este gratuită.

Sună la 031.9593 pentru o programare sau completează formularul de programări online și te sunăm noi!

Data publicării: Vineri, 6 oct 2023