Cauți un diabetolog în Militari?

Cauți un diabetolog în Militari?

Data publicării: Vineri, 5 aug 2022

Vă așteptăm la Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie” din Bulevardul Uverturii nr. 81, Sector 6. Programări se obțin la 031.9593.

Domnul doctor Bogdan Istrate - medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice ne transmite: ”Cea mai eficientă metodă de prevenție a diabetului de tip II este stilul de viață sănătos: alimentație sănătoasă, activitate fizică zilnică, consum moderat de alcool și un somn odihnitor.”

Ce este diabetul?

Diabetul zaharat este procesul de creștere a nivelului de glucoză din sânge (glicemie), din cauza secreției inadecvate de insulină de la nivelul pancreasului.

Nivelul ridicat al glucozei din sânge poate fi cauzat fie de incapacitatea pancreasului de a produce insulina (diabet de tip I), fie pentru ca insulina produsă nu este eficientă (diabet de tip II).
 

Caracteristicile diabetului de tip I:

 • Cauza nu este pe deplin cunoscută, cert este că sistemul imunitar atacă celulele beta (cele responsabile de producerea insulinei) din pancreas.
 • Este diagnosticat frecvent sub vârsta de 35 de ani.
 • Persoana are oscilații majore (între valori foarte mici și foarte mari) ale glicemiei într-un timp scurt.
 • Organismul slăbește fără dietă.
   

Caracteristicile diabetului de tip II:

 • Cauza instalării diabetului de tip II se poate rezuma la incapacitatea organismului de a folosi eficient insulina sau altfel spus: rezistența la insulină.
 • Este diagnosticat frecvent peste vârsta de 35 de ani și este asociat cu obezitatea, sedentarismul și un stil de viață nesănătos.
 • Glicemia are valori de la moderat crescute, până la crescute pe perioade lungi de timp.
 • Persoanele cu diabet de tip II sunt de obicei supraponderale.
   

MIT SAU REALITATE: Dacă mănânc prea multe dulciuri, fac diabet?

De fapt, diabetul este determinat de o combinație complexă de factori, iar diabetul de tip II este asociat cu predispoziția genetică și cu stilul de viață. Dacă mănânci prea multe dulciuri sau produse care conțin zahăr, riscul este să te îngrași, iar acumularea de kilograme poate crește riscul de a dezvolta DIABET.