Sunt zile caniculare, evitați expunerea la soare și nu uitați să vă hidratați!

Sunt zile caniculare, evitați expunerea la soare și nu uitați să vă hidratați!

În Capitală, sunt temperaturi caniculare și disconfort termic crescut. Medicii centrului de Sănătate ”Sfântul Nectarie” ne transnit că lipsa apei, în perioada caniculară, face ca organismul să se supraîncălzească și acest lucru poate avea drept rezultat efecte secundare serioase, cum ar fi oboseala, amețeala, ritmul cardiac crescut și febra.

Când este expus la un mediu cu temperaturi foarte mari, corpul uman trebuie să își găsească anumite mijloace de a regla temperatura internă, cum ar fi creșterea ritmului cardiac, vasodilatația și traspirația.

Persoanele care suferă deja de diverse boli, precum cele cronice, boli de inimă, diabet, pacienții oncologici, persoanele vârstnice,  persoanele care au suferit un AVC trebuie să ia măsuri suplimentare de protecție în aceste zile toride.

Totodată, medicii transmit persoanelor care se știu cu diverse afecţiuni să consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la perioada caniculară.

Sfaturi pentru persoanele cu afecțiuni renale:

Temperaturile ridicate crează grave probleme de sănătate persoanelor care au probleme cu rinichii. Canicula crește riscul de insuficiență renală acută, dar și de infecții urinare.

Când se instalează deshidratarea, urina devine mai concentrată, pacienții urinează mai rar, astfel crește riscul de a dezvolta calculi și litiaza renală, iar cu cât urina stagnează mai mult în vezică, cu atât crește riscul de a face infecții urinare.

Sfaturi pentru persoanele care au supravietuit unui AVC:

În general persoanele care au supravietuit unui accidentul vascular cerebral, fie și minor, au mult diminuată senzația de sete, care este de cele mai multe ori semnalul că deshidratarea s-a instalat deja.

Pe căldură, pacienților care au suferit un AVC, li se reuduce alimentarea cu sânge a creierului, iar ischemia (întreruperea circulației sangvine în acel organ) deja existentă se poate agrava. Din aceste motive, pacienții cu AVC trebuie feriți de caniculă și de deshidratare.

Medicii spun că deshidratarea în zilele cu temperaturi foarte mari poate crește vâscozitatea sângelui și nivelul colesterolului, care, la rândul lor, cresc probabilitatea de a avea loc o tromboză microvasculară și un ulterior AVC.

Sfaturi pentru pacienții oncologici:

În perioada caniculară, pacienții oncologici sunt cei mai afectați, întrucât sunt deja deshidratați în urma tratamentului, care diminuează apetitul, precum și senzația de sete.

Pacienții oncologici sunt sfătuiți să respecte recomandările primite din partea medicului, iar pe parcursul iradierii, să evite expunerea la soare a zonei iradiate.

Sfaturi pentru pacienții cu boli de inimă:

Căldura și deshidratarea suprasolicită inima și pot cauza declașarea aritmiilor cardiace, mai frecvent fibrilație atrială.

Expunerea la temperaturi ridicate, suprasolicită sistemul cardiovascular prin creșterea debitului cardiac și prin scăderea tensiunii arteriale din cauza vasodilatației, fenomene ce pot altera starea generală a persoanelor sănătoase și au efecte extrem de neplăcute asupra celor cu probleme cardiace.

Majoritatea bolnavilor de inimă folosesc medicamente, printre care și diuretice. Ele au rolul de a îndepărta excesul de apă din organism și îi expun la deshidratare. Persoanele cu boli cardiovasculare trebuie să consume cel puțin trei litri de apă pe zi, pentru a evita un stres suplimentar pentru inimă.

Sfaturi pentru pacienții cu diabet:

Diabetul este asociat cu prezența unor deficiențe în reglarea temperaturii corporale (termoreglare) în timpul expunerii la stres termic. Este important să continuați tratamentul pentru a ține glicemia sub control, să urmăriți indicațiile diabetologului și monitorizați glicemia.

Sfaturi pentru persoanele vârstnice:

Vârstnicii, din cauza deteriorării neurocognitive, nu mai percep senzația de sete și uită se mai hidrateaze, mulți ajung astfel să dezvolte insuficiență renală acută. Medicii recomandă vârstnicilor să acorde o atenție deosebită consumului de lichide, indiferent că simt sau nu senzația de sete.

Pentru situații urgente trebuie să sunați la 112. În perioada caniculară durerea de cap, amețeala, greața, vărsăturile, stările de leșin și disconfortul general sunt semne grave de deshidratare.

Data publicării: Joi, 13 iul 2023