Amigdalită sau roșu în gât la copii

Amigdalită sau roșu în gât la copii

Copilul tău are dificultăți la înghițire, dureri în gât și febră? Vizita la medicul pediatru este necesară din momentul în care apar primele simptome, întrucât poate fi vorba despre amigdalită sau roșu în gât.

Pentru problemele de sănătate ale copiilor, vino la un consult de specialitate, la cabinetul de pediatrie al Centrului de Sănătate “Sfântul Nectarie” situat în Bulevardul Uverturii Nr. 81, Sector 6. Programările se fac la 031.9593 sau completează formularul online de programări și te sunăm noi, iar dacă ai bilet de trimitere de la medicul de familie, consultația este gratuită.

Amigdalita este o boală specifică copilăriei, ușor transmisibilă prin contact direct și poate avea o cauză bacteriană sau virală.

Copiii cu vârste între 5 și 15 ani au un risc mult mai ridicat de a dezvolta amigdalită de natură bacteriană.

Amigdalita virală este mult mai des întâlnită în cazul copiilor mici, la care pot să apară tusea și congestia nazală.

Care sunt simptomele amigdalitei?

Amigdalele inflamate și durerea în gât sunt primele simptome al amigdalitei, dar mai pot să apară și:

  • dificultate în deschiderea gurii;
  • gât înțepenit;
  • dureri de urechi;
  • febră;
  • culoare roșie a amigdalelor și prezența unui strat alb sau galben pe amigdale;
  • respirație urât mirositoare;
  • durere de cap;
  • pierderea poftei de mâncare.

Cum este diagnosticată amigdalita?

Amigdalita copiilor este diagnosticată de medicul pediatru, printr-o examinare fizică a gâtului, urechilor, nasului, ascultarea respirației cu stetoscopul și verificarea temperaturii.

Medicul pediatru mai poate recomanda realizarea unei hemoleucograme complete sau a unui exudat faringian, pentru a determina cauza exactă a apariției infecției.

Ce trebuie să știți înainte de prelevarea exsudatului faringian?

  • pauză alimentară de cel putin 5 ore;
  • evitarea consumului de lichide pentru minimum 4 ore;
  • evitarea administrării antibioticelor.

Dacă rezultatul exsudatului faringian nu identifică Streptococul betahemolitic de grup A, cel mai probabil infecția este de natură virală, iar tratamentul antibiotic nu este recomandat pentru că nu are niciun efect.

Streptococul betahemolitic de grup A este o bacterie ce determină cele mai multe cazuri de amigdalită / faringită la copii. Transmiterea bacteriei se face ușor prin contactul cu persoana infectată, dar și printr-o igienă deficitară (spălatul mâinilor rar și nu înainte de a consuma alimente) poate contribui la răspândirea infecției.

În urma discuțiilor și la indicația medicului pediatru în Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie” cei mici pot beneficia de efectele terapeutice ale SALINEI. Aviz pentru intrarea în salină și planul de tratament se obțin de la medicul pediatru.

Data publicării: Miercuri, 22 nov 2023