Ziua Internațională a Hemofiliei

Ziua Internațională a Hemofiliei

Pe 17 aprilie, lumea întreagă marchează Ziua Mondială a Hemofiliei – o zi ce are scopul de a crește gradul de informare și sensibilizare a populației cu privire la tulburările de coagulare, precum și necesitatea accesului permanent şi echitabil la îngrijiri şi la tratamente.

Potrivit celor mai recente date ale World Federation of Hemophilia, 1.825 de români suferă de hemofilie.

Hemofilia este una dintre afecțiunile cu care bolnavul se naște și cu care trăiește toată viață, iar primele semne ale bolii apar în primele luni de viață.

Hemofilia este o boală ereditară, cauzată de o anomalie genetică și caracterizată de lipsa sau deficitul unui factor de coagulare din sânge ce împiedică oprirea hemoragiilor.

Hemofilia este o boală rară, dar privilegiată între cele peste 6.000 de boli rare, pentru că la ora actuală are o soluţie terapeutică.

În anul 2022, România era pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cantitatea tratamentului în hemofilie.

Un tratament eficient ar duce la îmbunătățirea modului în care pacientul urmează în mod corect sfatul medicului, precum şi la un impact pozitiv asupra calităţii vieţii prin reducerea numărului şi a severităţii episoadelor hemoragice.

Data publicării: Luni, 17 apr 2023