Campanie de informare a copiilor cu vârste între 3-10 ani cu privire la igiena orală

Campanie de informare a copiilor cu vârste între 3-10 ani cu privire la igiena orală

Campania subliniază importanţa igienei orale, atât pentru asigurarea unui zâmbet sănătos, dar şi pentru evitarea apariţiei cariilor şi a infecţiilor bucale în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, din evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.

Deşi asigurarea igienei orale ar trebui să facă parte din rutina zilnică a fiecărei persoane, indiferent de vârstă, din păcate România se află pe ultimele locuri din Europa la acest capitol.  Studiile arată că 19% din populaţia ţării (adică 1 din 5 persoane), cu precădere populaţia provenită din mediul rural, nu s-a spălat niciodată pe dinţi. Aceleaşi studii spun că într-un an, un român folosește, în medie, mai puțin de două tuburi de pastă de dinți. Astfel s-a ajuns ca 72% dintre români să aibă probleme cu dantura (carii, tartru, halenă).

Dorim atragerea atenției celor mici asupra necesității şi importanţei periajului dentar. Un obicei sănătos, fixat de la cele mai fragede vârste are șanse foarte mari să fie menținut pe parcursul întregii vieți.

Andrei Niță, dentistul Centrului de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie” va vizita grădinițele și centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, pentru a-i încuraja pe cei mici să adopte un comportament sănătos în vederea menţinerii sănătăţii orale.

Întâlnirea cu medicul stomatolog se va realiza în mediul lor, unde copiii se simt în siguranță, astfel construindu-se o relație bazată pe încredere. Prichindeii vor învăța tehnicile corecte de periaj dentar, iar la final vor primi un orar care îi va responsabiliza și va contribui la crearea unei rutine.

Obiectivele campaniei sunt:

 • cunoașterea medicului este un pas important în vederea dezvoltării încrederii celor mici de a merge fără teamă la Stomatologie pentru tratamente preventive;
 • conștientizarea greșelilor în rutina zilnică în privința sănătății orale;
 • formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

Trucuri simple pentru o dantură sănătoasă

 • Medicii stomatologi recomandă ca periajul dentar să dureze 2 minute;
 • Dinții trebuie spălați cel puțin de două ori pe zi;
 • Dinții au nevoie de o curățare temeinică seara, înainte de culcare;
 • Și gingiile necesită atenție, trebuie periate cu grijă pentru a le păstra sănătoase;
 • Ața dentară este un aliat important împotriva cariilor, folosește-o cel puțin o dată pe zi pentru a scăpa de resturile de mâncare dintre dinți;
 • Limitarea dulciurilor și a sucurilor acidulate, în favoarea apei, face minuni pentru dantură;
 • Nu pot lipsi cele două vizite pe an la medicul stomatolog pentru controlul de rutină, în speranța că veți auzi cuvintele magice: ”Nicio carie!”

Știați că?

 • Sănătatea dinților este direct legată de o bună masticație și are efecte pozitive asupra sistemului digestiv.
 • Dinții sănătoși ai celui mic îl ajută la o dicție mai bună. O vorbire clară și fluentă are efecte directe asupra abilităților de relaționare în grupul de prieteni.

Data publicării: Miercuri, 23 mai 2018