Ai grijă de bolile respiratorii ale copilului tău!

Problemele respiratorii la copii devin din ce în ce mai frecvente în sezonul rece și sunt însoțite de cele mai multe ori de manifestări precum ar fi febră, nas înfundat sau curgător, dureri în gât, senzație de somnolență sau de irascibilitate.

Poți preveni aceste infecții prin respectarea normelor de igienă atât de cei mici, cât și de cei mari, precum și prin vaccinare, care poate ajuta împotriva gripei.

Care sunt simptomele unei infecţii respiratorii la copii?


Infecțiile respiratorii afectează nasul, gâtul și căile respiratorii, fiind cauzate de diverse virusuri. Cele mai comune problemele care lovesc tractul respirator sunt răceala comună și gripa. Simptomele tipice în aceste cazuri sunt congestia nazală sau nas înfundat, însă și curgerea nasului, dureri în gât, tuse și iritabilitate.

Pentru o diagnosticare corectă și tratament personalizat vino la la un consult de specialitate, la cabinetul de pediatrie al Centrului de Sănătate “Sfântul Nectarie” situat în Bulevardul Uverturii Nr. 81, Sector 6.

Programările se fac la 031.9593 sau completează formularul online de programări și te sunăm noi, iar dacă ai bilet de trimitere de la medicul de familie, consultația este gratuită.

Cele mai frecvente boli respiratorii ale copiilor

  • Răceala comună - se manifestă printr-o sumă de simptome cauzate de o serie de virusuri diferite. Există peste 100 de tipuri diferite de rinovirus, virus responsabil pentru cel mai mare număr de răceli. Copiii sub 6 ani răcesc, în medie, de șase până la opt ori pe an (până la una pe lună, din septembrie până în aprilie), cu simptome care durează în medie 14 zile.
  • Bronșiolita - se manifestă după cum îi sugerează și numele, la nivelul bronșiolelor (mici ramificații ale bronhiilor care transportă aerul spre plămâni) și este considerată a fi dintre cele mai comune boli ale căilor respiratorii.
  • Pneumonia - se manifestă adesea prin simptome precum: febră însoțită de frisoane, tuse, respirație rapidă și șuierătoare, dureri în piept, dureri de stomac sau vărsături, lipsa poftei de mâncare, stări de letargie și este dată de virusul gripal pentru majoritatea tipurilor de pneumonii.
  • Amigdalita acută - afectează de regulă, copiii între 4 și 16 ani. Este cauzată de virusuri și bacterii și este cunoscută și ca angina sau roșu în gât, și face parte din bolile contagioase.
  • Alergii respiratorii - sunt cauzate de substanțe care se află în aer, ce pătrund, prin inhalare, în organism. Cele mai comune tipuri de alergii sunt rinitele alergice, dar și astmul bronșic. Rinitele alergice se manifestă prin strănut și nas curgător (rinoree), cel mai des însoțite prin mâncărimi (prurit) la nas, ochi și chiar pe cerul gurii. Astmul bronșic apare când plămânii și căile respiratorii se expun la anumiți factori declanșatori, cum ar fi polenul sau răcirea vremii, dar și unele infecții respiratorii.

E bine de știut că gripa este singura infecție virală respiratorie care poate fi prevenită prin vaccinare.

În urma discuțiilor și la indicația medicului pediatru în Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie” cei mici pot beneficia și de efectele terapeutice ale SALINEI. 

Aviz pentru intrarea în salină și planul de tratament se obțin de la medicul pediatru.

Data publicării: Vineri, 12 ian 2024