Testare gratuită Babeș-Papanicolau în Cartierul Militari

În data de 19 august 2023, Primăria Sectorului 6 organizează pentru femei o testare gratuită Babeș-Papanicolau, investigația care vizează depistarea leziunilor precursoare, incipiente sau maligne ale colului uterin.

Evenimentul este realizat de Centrul de Sănătate ”Sfântul Nectarie” în parteneriat cu Institutul Oncologic Bucuresti Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu și face parte din Programul Național de Depistare Precoce a Cancerului de Col, susținut de Ministerul Sănătății. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice.

Sâmbătă, 19 august, începând cu ora 9.00, doamnele cu vârsta cuprinsă între 25 - 64 ani sunt așteptate cu un act de identitate, pentru a realiza testul Babeș Papanicolau gratuit în Bulevardul Uverturii Nr. 81, Sector 6. Informații suplimentare puteți obține la 031.9593.

Testul este o investigație nedureroasă și importantă pentru sănătate. Totodată, este necesar ca pacientele să nu fi avut niciodată o boală oncologică-ginecologică. Probele sunt lucrate la Institutul Oncologic București și interpretate de medicii Institutului, iar rezultatele se vor primi la 60 de zile de la data efectuării testului.

În România, în fiecare an, se înregistrează peste 4000 de cazuri noi de cancer de col uterin. 7,5% din totalul cazurilor la nivel european provin din țara noastră. Rata mortalității la noi este cea mai ridicată din Europa și de patru ori mai mare decât media. Unul dintre motive este faptul că testarea nu este realizată anual, iar celulele canceroase sunt depistate prea târziu.

Realizarea regulată a controlului asigură depistarea precoce a celulelor anormale de la nivelul colului uterin, prevenind astfel formarea celulelor canceroase. Conform statisticilor puse la dispoziție de INSP, cancerul de col reprezintă a patra cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel mondial.

Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie” este locul unde cetăţenii pot beneficia de consultații și tratamente medicale de calitate, decontate prin CASMB, iar persoanele cu venituri mici din comunitate, au parte de servicii medicale gratuite sau cu plată parțială.

Pentru programări sau informații suplimentare sunați la 031.9593.

Data publicării: Joi, 10 aug 2023