Cum poți preveni cancerul de col?

În urma controlului de rutină, medicul ginecolog poate recomanda efectuarea unui test Babeș-Papanicolau sau a unei colposcopii. Toate procedurile sunt nedureroase, neinvazive și rapide.

Testul Babeș-Papanicolau este de fapt recoltarea unei mostre de secreție de la nivelul colului uterin. Infecția cu HPV, cea responsabilă de declanșarea cancerului de col, poate fi descoperită numai cu ajutorul acestui test.

Celulele colectate prin realizarea testului Babeș-Papanicolau sunt examinate la microscop pentru a căuta anomalii. Testul urmărește să detecteze modificări potențial precanceroase sau anomalii cauzate de papilomavirusul uman (HPV), un virus ADN.

Pentru liniștea ta și a celor dragi, vino la un control de rutină în Bulevardul Uverturii Nr 81, Sector 6, sună la 031.9593 sau completează formularul online de programări și te sunăm noi!

Scurt istoric al testului care detectează cancerul de col:

Testul a fost recunoscut în anul 1928 și numit după doi medici reputați: Aurel Babeș medic român, doctor în medicină, profesor de anatomie patologică la Facultatea de Medicină din București și Georgios Papanikolaou medic grec, pionier al citologiei și al detecției cancerului.

Informații importante!

  • Testul Babeș-Papanicolau poate reduce decesele cauzate de cancer de col uterin cu până la 80%.
  • Infecția cu HPV este responsabilă pentru 99% dintre cazurile de cancer de col uterin.
  • Genotipurile HPV implicate în dezvoltarea cancerelor genitale cu risc oncogen înalt sunt tulpinile 16 și 18, care sunt implicate în apariția a aproximativ 70% dintre cancerele cervicale.
  • În cursul vieții, peste 80% din populația lumii se infectează cel puțin o dată cu HPV.
  • HPV este transmis prin contact piele la piele; actul sexul nu este obligatoriu pentru transmitere dar este cea mai obișnuită modalitate de contactare și răspândire.
  • Testul Babeș Papanicolau este recomandat și pentru cei care au fost vaccinați împotriva HPV, deoarece vaccinul nu acoperă toate tipurile de HPV și nu poate proteja împotriva expunerii anterioare vaccinarii.
  • Se estimează că aproape fiecare persoană activă sexual care nu este vaccinată împotriva HPV va fi infectată la un moment dat pe parcursul vieții cu virus UMAN PAPILOMA, însă majoritatea nu vor ști de prezenta infecției. Nedepistarea și netratarea infectării cu HPV duce, pe termen lung, la dezvoltarea cancerului de col uterin.

Data publicării: Marţi, 17 oct 2023