Vitamina Soarelui - între mit și adevăr

Vitamina Soarelui - între mit și adevăr

Despre "vitamina soarelui" se spune că previne apariția rahitismului, reglează tiroida, inhibă creșterea tumorilor, stimulează formarea de globule roșii în sânge și activează sistemul imunitar.

Doamna doctor Adriana Mateescu de la Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie” ne spune: Vitamina D are rol în asimilarea calciului și a fosforului la nivelul intestinului subțire, precum și în fixarea acestora în oase și în dinți, rezultând o mineralizare osoasă corectă.

Administrarea suplimentară a vitaminei D în lunile în care soarele nu este foarte puternic (lunile cu litera R: ianuarie februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie) este corectă, dar nu suficientă pentru o dezvoltare armonioasă a celui mic.

Într-adevăr Vitamina D3 se formează în piele, iar o expunere moderată de 10-15 minute la soare, timp de două-trei zile, asigură un depozit suficient pentru o săptămână. Dar cum clima de la noi din țară nu permite acest lucru pe tot parcursul anului, anotimpul rece poate predispune la carențe. Totodată, se poate obține din alimente, mai ales din cele de origine animală: carne, pește, ouă, lactate și brânzeturi, fiind liposolubilă. O alimentație echilibrată, poate elimina riscul unui deficit, dar este greu de atins nivelul seric optim exclusiv prin nutriție, întrucât alimentația poate acoperi aproximativ doar 20% din necesarul organismului.

Mai puțină vitamină D poate însemna imunitate scăzută, stări de oboseală, iritabilitate, insomnie, depresie. Totodată, o deficiență severă de vitamina D duce la decalcifiere osoasă gravă și dureroasă, numită rahitism la sugari și copii mici și osteomalacie la adulți. Profilaxia corectă la copiii mici poate preveni aparitia rahitismului infantil. Părinții trebuie să știe că dacă nu intervin prin administrare de vitamina D, încă din copilărie, deformările osoase ale celor mici, pot deveni definitive. De reținut însă este faptul că doza de Vitamina D recomandată în profilaxie trebuie ajustată în funcție de particularitățile individuale ale copilului și de factorii de risc pentru rahitism identificat, iar pentru cea mai bună absorbție ea se va administra în timpul meselor.

Un aport zilnic, corect, de vitamina D, trebuie sa țină cont de vârsta, astfel:

  • 400 UI pentru sugari cu vârste cuprinse între 0-6 luni;
  • 400–800 UI pentru vârsta cuprinsă între 6–18 luni, dar și pentru nou-născuții prematur;
  • 600–1000 UI pentru copiii cu vârsta de la 1 la 10 ani;
  • 800–1000 UI pentru intervalul de vârstă de la 11 la 18 ani.

Un amănunt important este și faptul că în cazul în care se omite administrarea, se poate lua a doua zi, fără probleme - doză dublă (a nu se face din asta un obicei!).

Vă așteptăm cu orice întrebare asupra stării de sănătate a copilului sau pentru un control de rutină la cabinetul de pediatrie din Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”. Ne găsiți în Bulevardul Uverturii nr. 81, sector 6, de luni până vineri între 08.00 - 20.00.

Mai multe informații sau programare puteți obține la 31.9593 / 0726150250 sau www.nectarie6.ro. Puteți veni și cu bilet de trimitere, consultația fiind decontată de CASMB, iar pentru copiii sub un an consultația este gratuită.

Data publicării: Joi, 21 ian 2021