Vaccinarea este singura metodă pentru a preveni infectarea cu Human Papilloma Virus (HPV)

Vaccinarea este singura metodă pentru a preveni infectarea cu Human Papilloma Virus (HPV)

Vaccinarea împotriva HPV nu înlocuiește testarea anuală Babeș-Papanicolau!

Infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală și reprezintă unul dintre factorii de risc implicați în apariția cancerului de col uterin.

Conform studiilor, vaccinarea anti-HPV, a fetelor și a băieților, în perioada de preadolescență oferă protecție pe toată durata vieții împotriva infecțiilor cu HPV.

Vaccinurile împotriva HPV sunt disponibile din 2006 și sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din 2009.

În țara noastră vaccinarea anti HPV este gratuită, se adresează fetelor între 11-18 ani și se realizează cu vaccinul Gardasil 9; iar pentru a avea acces la vaccinare părinții sau reprezentanții legali trebuie să facă o cerere transmisă medicului de familie.

Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze la interval de 6 luni, după vârsta de 14 ani trebuie administrate 3 doze.

Recomandarea medicilor este ca vaccinul să fie administrat înainte de debutul vieții sexuale pentru un beneficiu maxim, dar orice persoană se poate vaccina împotriva HPV până la vârsta de 45 de ani.

În fiecare an, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 primesc acest diagnostic. Practic, aproximativ 5 femei între 20-50 de ani mor zilnic în România, de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV.

Data publicării: Joi, 25 aug 2022