Tu recunoști simptomele Omicron?

Tu recunoști simptomele Omicron?

Omicron este varianta de SARS-CoV-2 care este dominantă în prezent, în țara noastră.

Medicii consideră că această variantă se transmite mult mai ușor decât forma inițială a virusului SARS-CoV-2 și de câteva zeci de ori mai ușor decât varianta Delta. Este știut deja faptul că orice persoană infectată cu Omicron poate transmite virusul celor din jur, chiar dacă este vaccinată și/sau asimptomatică.

Noua tulpină Omicron nu este pe deplin cunoscută, iar severitatea infecției este în continuare studiată. Până vom afla informații noi, persoanele vaccinate și nevaccinate trebuie să respecte aceleași reguli, să folosească aceleași mijloace de protecție și să rămână informate din surse oficiale.

Până în acest moment, simptomele celor ce au această variantă a virusului sunt similare cu cele întâlnite anterior. Omicron debutează cu senzația de durere în gât și durere de cap. Cele mai comune simptome sunt tusea, oboseala și nasul înfundat.

Cum ne protejăm?

Purtarea măștii

Purtarea măștii te protejează pe tine și pe cei din jur. Se recomandă purtarea măștii în spațiile închise și spațiile deschise aglomerate. Când numărul de cazuri crește este cu atât mai important să porți masca. Folosește-o mai ales dacă locuiești sau interacționezi cu persoanele vulnerabile cum sunt bătrânii, bolnavii cronic sau copiii!

Distanțarea socială

Este important să păstrezi distanța socială când numărul de cazuri este ridicat. Evită pe cât posibil aglomerația. Spală-te pe mâini des și nu-ți atinge fața după ce ai intrat în contact cu suprafețe folosite și de alte persoane. Nu uita să aerisești încăperile des pentru a elimina particulele purtătoare de virus!

Testarea

Testele rapide pentru Covid-19 sunt accesibile și te ajută să descoperi din timp boala. Dacă testul rapid antigen este pozitiv, trebuie să te izolezi. Un test PCR este mai precis și  poate contribui la o diagnosticare corectă.
Durata de carantinare variază în funcție de dispozițiile legale din momentul îmbolnăvirii și de durata simptomelor de Omicron. Este bine să nu reiei contactele sociale mai devreme de 5 zile, chiar dacă nu ai manifestări aparente de îmbolnăvire.

 

Covid-19 a afectat peste 540 milioane de oameni și a provocat moartea a cel puțin șase milioane dintre ei. Un impact puternic asupra pandemiei l-a avut dezvoltarea vaccinului, popularizarea măsurilor de prevenție și îmbunătățirea protocoalelor de tratament. Pentru că virusul nu a dispărut, încă trebuie păstrată precauția.
Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a contribui la limitarea răspândirii virusului printr-o conduită preventivă!

Data publicării: Miercuri, 27 iul 2022