Recuperare medicală gratuită pentru persoanele cu dizabilități din comunitate

Recuperare medicală gratuită pentru persoanele cu dizabilități  din comunitate

În fiecare an, la data de 3 decembrie, marcăm Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, iar Centrul de Sănătate ”Sfântul Nectarie” se implică activ în procesul de reabilitare al persoanelor cu dizabilități din sectorul 6, oferindu-le servicii gratuite de recuperare medicală.

Anul acesta, am primit un număr de 96 de solicitări din partea cetățenilor din comunitate pentru recuperare medicală gratuită.

”Un program personalizat de recuperare medicală poate ajuta orice om în suferință să-și atingă potențialul maxim și să revină cât mai curând la o viață lipsită de durere!” așa își încurajează pacienții doamna Nida Cojan, medic primar de recuperare medical.

Cele mai frecvente afecțiuni care sunt tratate la recuperare medicală sunt: boli reumatismale (artroză, poliartrită reumatoidă, etc), tulburări de statică vertebrală (scolioză, cifoză), tulburări neurologice la copii și adulți (AVC, paralizie cerebrală infantilă), afecțiuni post traumatice (fracturi). Terapia individuală se realizează în urma unui consult, iar serviciile pot fi decontate și prin CNAS, în limita plafonului alocat.

Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie” se află în Bulevardul Uverturii nr. 81, sector 6 (cartier Militari). Informații suplimentare sau programări puteți obține la 031.9593.

În România, cadrul pentru promovarea și protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități a fost creat prin Legea nr. 221/2010 pentru ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisă spre semnare la 30 martie 2007 şi semnată de România la 26 septembrie 2007. 

În prezent, în Capitală, domiciliază 73.522 de persoane cu dizabilități, conform datelor funizate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Numărul este în creștere față de anii trecuți, iar Bucureștiul conduce detașat, fiind urmat de Prahova, Argeș și Iași. Din totalul de 861.016 persoane cu certificat de încadrare în grad de handicap existente la nivelul întregii țări, un procent de 98% se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent şi 2% sunt instituționalizate.

Data publicării: Vineri, 3 dec 2021