”Musculițe” în ochi? De ce apar? Ce poți face?

”Musculițe” în ochi? De ce apar? Ce poți face?

”Musculițele” în ochi pot fi cauzate de procesul natural de îmbătrînire, dar, pot apărea și în rândul tinerilor.

Cauzele sunt multiple și pot însemna distrugerea corpului vitros sau o afecțiune oftalmologică gravă -  decolarea retinei ( separarea straturilor retinei ).

În opinia oftalmologilor, distrugerea corpului vitros afectează aproximativ fiecare al doilea locuitor al pământului.

Corpul vitros umple interiorul globului ocular. Are o structură gelatinoasă, având transparenţă și o transmisie luminoasă deplină. Însă, în anumite situații, în contextul diverşilor factori nefavorabili, precum: miopie, tulburări ale funcţiei sistemului endocrin, tensiune arterială ridicată și alte tulburări, moleculele corpului vitros se transformă, acesta devine mai dens și mai fibros, formând fibre opace şi conglomerate pe care le percepem ca “musculiţe zburătoare”.

Principala consecinţă a distrugerii corpului vitros, este disconfortul psihologic şi vizual, care apare în timpul cititului sau când se lucrează la calculator.

Dacă o “musculiță” îți blochează temporar vederea, rotește-ți ochii dintr-o parte în alta și de sus în jos pentru a deplasa resturile. Pe măsură ce lichidul din ochi se deplasează, se deplasează și musculițele.

Dar, sunt situații în care ”musculițele” îți pot afecta vederea pe termen lung sau permanent. Acestea pot deveni atât de deranjante, numeroase și îți pot îngreuna vederea fiind necesară o investigaţie oftalmologică, pentru a exclude, la stabilirea diagnosticului final, afecțiunile mai serioase, cum ar fi: cataracta, dezlipirea de retină, nevrita optică, migrena, retinopatia diabetică.

Vino la un consult de specialitate, la cabinetul de oftalmologie al Centrului de Sănătate “Sfântul Nectarie” situat în Bulevardul Uverturii Nr. 81, Sector 6.

Programările se fac la 031.9593, iar consultația este gratuită dacă vii cu trimitere de la medicul de familie.

Data publicării: Joi, 1 sep 2022