Este periculos să îți trosnești articulațiile? ADEVĂR / MIT

Este periculos să îți trosnești articulațiile? ADEVĂR / MIT

”Nu-ți mai trosni degetele că o să-ți tremure mâinile la bătrânețe!” De câte ori ai auzit-o pe mama sau pe bunica spunând asta?

E timpul să demontăm acest mit: trosnirea articulațiilor nu este dureroasă, este inofensivă, nu este semnul unei artrite precoce și nu înseamnă că în viitor vei avea obligatoriu probleme cu articulațiile!

De fapt, științific vorbind, zgomotul e produs de spargerea bulelor de aer din lichidul prezent în articulații sau de mișcarea tendoanelor peste proeminențele osoase, care apoi se fixează la loc.

Și totuși
dacă aceste zgomote sunt însoțite de durere, de inflamație sau articulația rămâne blocată și nu revine la normal, trebuie să ceri opinia unui medic ortoped.

Vino la un control de specialitate la cabinetul de ortopedie al Centrului de Sănătate “Sfântul Nectarie” și dacă ai bilet de trimitere, consultația va fi gratuită.

Ne găsești în Bulevardul Uverturii Nr. 81, Sector 6, iar pentru programări sună la 031.9593 sau completează formularul de programare de pe site și te sunăm noi.

Cum ne protejăm corect articulațiile?

Articulațiile se degradează cu trecerea timpului. Ca să le prelungești viața, pe de o parte trebuie să le protejezi, iar pe de altă parte să încerci să le întărești. Trei lucruri sunt de bază: dieta echilibrată, postura corectă (ca să nu pui mare presiune pe ele) și exercițiul fizic.

Cu cât vei face mai multă mișcare, cu atât va fi mai bine din punct de vedere al mobilității. Exercițiul fizic face bine și sistemului muscular, el fiind responsabil de stabilitatea încheieturilor.

Data publicării: Miercuri, 7 dec 2022