De ce este important să ne protejăm de soare?

De ce este important să ne protejăm de soare?

Simte-te bine în propria piele!

A venit vara, vacanța și odată cu ele căldura și concediile. Soarele ne dă energie, voie bună și viața devine mai frumoasă. Abia așteptăm să stăm la soare!

Specialiștii ne avertizează însă, că pentru o stare bună de sănătate este necesar să știm că odată cu schimbările climatice din ultimii ani, razele soarelui sunt mai nocive, iar pielea este prima care are de suferit la o expunere prelungită.

Medicii dermatologi Alexandra Dacios Dumitrescu și Ionel Țoropoc de la Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie”, recomandă un control preventiv în fiecare an, în special persoanelor care au în familie cazuri de cancer de piele, vârstnicilor, precum şi persoanelor cu ten şi ochi deschişi la culoare, blonzi sau roşcaţi şi cu multe aluniţe.

Consultațiile sunt gratuite dacă veniți cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Ne găsiți în Bulevardul Uverturii nr. 81, Sector 6, iar pentru programări sună la 031.9593 sau vizitează nectarie6.ro.

SOARELE ȘI EFECTELE LUI ASUPRA PIELII NOASTRE

Trebuie să ne asigurăm o protecție solară eficientă pe tot parcursul anului, ori de câte ori ne expunem la soare, chiar dacă nu este vară și nu mergem la plajă. Este știut deja faptul că și la munte ”arde soarele”, chiar și iarna.

Totodată, orele expunerii la soare sunt foarte importante. Între orele 10.00-16.00, vara ar trebui să evităm soarele pe cât posibil și să ne protejăm cu o îmbrăcăminte adecvată. Hainele de bumbac, lejere, în culori deschise, pălăria de soare, ochelarii de soare, ne ajută să fim mai protejați de radiațiile UV.
Nu în ultimul rând, aplicarea cremelor de protecție solară reprezintă pasul decisiv către un comportament corect în ceea ce privește pielea noastră.

Medicii recomandă folosirea loțiunilor cu factor de protecție de cel puțin 30 și reaplicarea lor o dată la 2 ore, deoarece din cauza transpirației sau a înotului, crema este îndepărtată și pielea nu mai este protejată.

Efectele soarelui asupra pielii noastre sunt ireversibile, iar sănătatea este în pericol. Expunerea pe termen lung și fără protecție la soare, duce în timp la îmbătrânirea pielii și la dezvoltarea unor leziuni precum melanomul malign (cancer de piele).

La nivel global, peste 3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom sunt diagnosticate anual. Acestora li se adaugă alte 150.000 de cazuri de melanom, a căror incidenţă a crescut într-un procent de 300%, în special la tineri.

Un sondaj ne arată că la nivel mondial, peste 20% dintre cazurile de melanom, cel mai agresiv cancer de piele, au rămas nediagnosticate în perioada 2019-2021, întrucât peste o treime din controalele periodice pentru aluniţe nu au mai avut loc, din cauza pandemiei.

Unul din fiecare trei cancere diagnosticate în lume este cancer de piele, iar incidenţa a crescut dramatic în ultimii ani, la fel şi mortalitatea, dar dacă este diagnosticat şi tratat în stadii incipiente, cancerul de piele poate fi vindecat.

Data publicării: Joi, 9 iun 2022