De ce ar fi bine să ne menajăm coloana?

De ce ar fi bine să ne menajăm coloana?

Obișnuința de a căra zilnic multiple bagaje este dăunătoare pentru coloană și duce la un diagnostic dur. Cunoscută în termeni populari sub numele de ”cocoașă”, cifoza se definește ca fiind curbarea antero-posterioară a coloanei vertebrale toracale, afectând regiunea dintre omoplați, rotunjind spatele și proiectând gâtul în față.

Cea mai frecventă cauză a cifozei este osteoporoza, o afecțiune care este întâlnită mai ales la doamnele vârstnice. Alți factori de risc sunt: postura incorectă la birou/calculator care determină în timp deformarea coloanei vertebrale, leziuni post-traumatice, creșterea rapidă în înălțime și suprasolicitarea mecanică a coloanei prin ridicarea de greutăți.

Puțini se gândesc și la impactul asupra vieții persoanei afectate. Dincolo de durerea și disconfortul prezent la orice pas, pot aparea inclusiv dificultăți respiratorii. Totodată, modificările coloanei sunt de ordin estetic, vizibil, iar în timp, duc la scăderea stimei de sine și chiar la izolare.

O discuție cu medicul vă poate determina în primul rând să aveți mai multă grijă de coloana vertebrală, să aflați motivele care provoacă această afecțiune, manifestările ei și modalitățile în care poate fi tratată.

În funcție de vârstă și gravitate, tratamentul poate presupune kinetoterapie și fizioterapie, iar tratamentul simptomatic utilizează analgezice și antiinflamatoare pentru diminuarea durerii.

Vino la Centrul de Sănătate ”Sfântul Nectarie” în Bulevardul Uverturii Nr. 81, Sector 6 și solicită o consultație de specialitate!

Diagnosticul poate fi stabilit doar în cadrul unui consult la medicul ortoped sau la medicul de recuperare medicală, cu ajutorul anamnezei și a examenului clinic al pacientului. Totodată, medicii pot recomanda realizarea unor investigații imagistice pentru evaluarea gradului de curbură cifotică și stabilirea unui plan adecvat de tratament.

Sunați la 031 9593 pentru o programare. Dacă aveți bilet de trimitere de la medicul de familie, consultația este gratuită.

Vârstele Cifozei:

  • Copiii mici au o cifoză congenitală, din cauza dezvoltării insuficiente a vertebrelor;
  • Adolescenții, mai ales băieții, care au o creștere rapidă în înălțime, pot dezvolta cifoză prin hernii intraspongioase, intravertebral;
  • La adult cauzele sunt de ordin degenerativ sau post-traumatice;
  • Vârstnicii, mai ales femeile după menopauză, dezvoltă o cifoză superioară, de tip senil, osteoporotic.

Data publicării: Joi, 15 sep 2022