Cancerul de colon se vindecă dacă este depistat la timp! Screeningul îți poate salva viața!

Cancerul de colon se vindecă dacă este depistat la timp! Screeningul îți poate salva viața!

La nivel mondial, cancerul este responsabil pentru aproximativ 10 milioane de decese în anul 2020, iar cancerul de colon este a doua cauză majoră de deces cauzat de cancer, conform Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Centrul de Sănătate ”Sfântul Nectarie”, din Bulevardul Uverturii Nr. 81 Sector 6, dispune de aparatura necesară pentru a realiza screeningul care depistează cancerul de colon.

Sună la 031.9593 și fixează o programare la Gastroenterologie!

Medicii specialiști în gastroenterologie - Alexandra Vlad și Silviu Marian Dinu sunt pregătiți să vă ofere toate informațiile legate de riscurile şi beneficiile procedurii de colonoscopie, precum și modalitățile de prevenire a cancerului de colon.

Estimativ, acest cancer are nevoie de 5 - 10 ani pentru a se dezvolta. Pentru că este o boală lentă, are un prognostic favorabil, fiind printre puținele tipuri de cancer ce pot fi vindecate, dacă este diagnosticat de timpuriu. Nu amâna sănătatea ta!

Semne care ar fi bine să te trimită la medic:

  • Istoric de tumori în familie;
  • Vârsta de peste 50 de ani;
  • Diabet;
  • Scădere semnificativă în greutate, în timp scurt, paloarea pielii, amețeli;
  • Tulburări de tranzit (constipație sau diaree);
  • Dureri abdominale, crampe;
  • Balonare și senzație de preaplin în zona abdomenului;
  • Sângerări digestive.

Ce aveți de făcut?

  • Luați un bilet de trimitere de la medicul de familie către Gastroenterologie;
  • Sunați la 031.9593sau intrați pe nectarie6.ro și realizați o programare la cabinetul de Gastroenetrologie;
  • În urma consultației și a indicațiilor primite de la medicul gastroenterolog veți fi programat la screening – colonoscopie.
  • Intervenția este în proporție de 100% gratuită, prin CNAS.

Repere medicale:

Cancerul colorectal poate fi depistat prin screening. În marea majoritate a cazurilor boala se dezvoltă de la leziuni precursoare non-maligne numite adenom. Adenomii pot să apară oriunde în colon și rect, după o serie de mutații care favorizează neoplazia mucoasei.

Un adenom crește în dimensiune și poate dezvolta neoplazie de grad înalt. La un moment dat, adenomul poate invada submucoasa și poate deveni malign. Inițial, acest cancer malign nu este diagnosticat și nu dă simptome și semne clinice. Poate progresa de la stadiul localizat (stadiul I) la cel metastazat (stadiul IV), până când produce simptome și este diagnosticat.

Durata medie a dezvoltării unui adenom la cancerul colorectal nu este observată, dar este estimată să dureze cel puțin 10 ani. Această fază lungă latentă oferă o oportunitate de detectare precoce a bolii. Când se detectează în faza de adenom, îndepărtarea adenomului poate preveni incidența cancerului colorectal. Dar chiar și atunci când este detectat ca un cancer de stadiu incipient, prognosticul este considerabil mai bun decât în cazul cancerului în stadiu avansat.

Screeningul = test aplicat persoanelor aparent sănătoase pentru a le depista pe cele cu o anumită afecțiune. În cazul cancerului de colon testarea se numește colonoscopie și este esențială în diagnosticare, fiind metoda prin care pot fi vizualizați atât polipii, cât și cancerul. Fiind o explorare invazivă, medicii selectează pacienții, pe baza unor semne de alarmă.

Strategia de testare recomandată de Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) și Comisia Europeană prin Ghidurile Europene pentru asigurarea calității în screeningul și diagnosticul cancerului colorectal sugerează efectuarea de Testului de Hemoragie Ocultă în Fecale (THOF), la fiecare 1-2 ani, la persoanele cu vârste între 50 și 75 ani, fără istoric familial de sindroame canceroase ereditare și fără istoric personal de cancer, polipi sau boală inflamatorie intestinală. La toate persoanele testate pozitiv, THOF trebuie urmat de colonoscopie.

Data publicării: Joi, 7 apr 2022