19 Mai - Ziua internațională a luptei împotriva bolilor inflamatorii intestinale

19 Mai - Ziua internațională a luptei împotriva bolilor inflamatorii intestinale

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?

Bolile inflamatorii intestinale din care fac parte boala Crohn și colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice puțin cunoscute de către populație, dar cu frecvență în creștere în ultimul deceniu în întreaga lume.

Cum de manifestă?


Manifestările generale includ diaree, crampe si dureri abdominale, diminuare a apetitului și scădere în greutate, febra și oboseala, ce sunt sugestive pentru boala inflamatorie intestinală.

Afectarea sistemului gastrointestinal poate limita în mod serios un stil de viață activ. Persoanele cu boli inflamatorii intestinale prezintă simptome episodice sau persistente care le îngreunează desfășurarea activităților zilnice.    

Care sunt cauzele?


Deocamdată, cauza bolii inflamatorii intestinale nu este cunoscută, dar se știe faptul că atât predispoziția genetică, sistemul imunitar, cât și factorii de mediu au un rol important în dezvoltarea acestei boli.

Dieta si stresul pot influența simptomele bolii inflamatorii intestinale, astfel că modificările alimentare și ale stilului de viață ar putea avea un rol benefic.

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul specialist gastroenterolog va efectua consultul clinic al pacientului și poate recomanda analize de laborator, ecografie abdominală, investigații radiologice. Dar, investigația obligatorie pentru stabilirea diagnosticului, urmărirea evoluției și a tratamentului adecvat este endoscopia digestivă ( endoscopie superioară sau colonoscopie - în funcție de localizarea presupusa a bolii).

De știut!
Unele alimente agravează simptomele cum sunt: lactatele, mâncărurile grase ori condimentate, cafeina, alcoolul.

Scopul tratamentului bolii active este controlul (ameliorarea sau dispariția) manifestărilor clinice și prevenirea complicațiilor.                   

Dacă nu sunt diagnosticate la timp, bolile inflamatorii intestinale, necesită tratamente costisitoare, uneori intervenții chirurgicale și pot avea complicații severe, cum ar fi riscul de apariție a cancerulul colorectal.             

”Spune NU tratamentelor luate ”după ureche” la sfatul prietenilor, vecinilor sau văzute la televizor, ele pot întârzia sau mai rău, agrava simptomele. Un diagnostic poate fi pus doar în urma unui control de specialitate. Nu negocia cu sănătatea ta!”,
ne amintește domnul doctor Dinu Silviu Marian, medic gastroenterolog – având competență în endoscopie digestivă și ultrasonografie generală.

Vino la gastroenterologie în Centrul de Sănătate ”Sfântul Nectarie”, consultația este gratuită dacă ai bilet de trimitere de la medicul de familie.

Pentru programări sună la 031.9593 sau completează formularul pentru programări online și te sunăm noi.

Data publicării: Vineri, 19 mai 2023