26 Iunie: Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri

26 Iunie: Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri

În fiecare an, pe 26 iunie, marcăm Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele majore pe care le reprezintă abuzul și traficul ilicit de droguri pentru sănătatea publică.

Zeci de milioane de oameni din întreaga lume suferă de afecțiuni cauzate de consumul de droguri. Adicția este o condiție medicală ce afectează creierul și schimbă comportamentul, iar persoanele afectate au adesea și alte probleme de sănătate asociate, precum afecțiuni pulmonare, cardiace, accidente vasculare cerebrale, cancere sau afecțiuni mintale (anxietate, depresie etc.).

Consumul de droguri poate crește riscul de contractare a unor boli infecțioase, cum ar fi HIV, hepatita B și hepatita C, mai ales în cazul utilizării acelorasi seringi, și poate conduce la comportamente riscante, cum ar fi actul sexual neprotejat.

Utilizarea drogurilor ilicite afectează capacitatea de a conduce autovehicule, crescând riscul accidentelor. De asemenea, consumul de droguri este asociat cu violența domestică, manifestată prin agresiune fizică, agresivitate verbală și psihologică, abuz sexual și constrângere economică, toate acestea putând avea loc atât în familie, cât și în relațiile cu alte persoane.

În România, consumul de droguri afectează diverse categorii de vârstă, iar tipurile de droguri utilizate variază.

Printre principalele probleme medicale asociate consumului de droguri se numără bolile infecțioase, tulburările mintale și afecțiunile cronice.

Centrul de Sănătate "Sfântul Nectarie", aflat sub coordonarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 și a Primăriei Sectorului 6, desfășoară campania "Prevenție prin informare", o inițiativă ce are ca scop informarea și prevenirea consumului de alcool, tutun și droguri în școlile, în liceele și centrele din Sectorul 6.

Prin educație și conștientizare, sperăm să reducem incidența consumului de substanțe nocive și să promovăm un stil de viață sănătos în rândul tinerilor.

Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie” este o unitate medicală aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 și a Primăriei Sectorului 6, unde cetăţenii pot beneficia de consultații și tratamente medicale de calitate decontate prin CASMB, iar persoanele cu venituri mici din comunitate, au parte de servicii medicale gratuite sau cu plată parțială.

Campania lunii MARTIE. IGIENIZARE DENTARĂ doar la 130 LEI!

Data publicării: Miercuri, 26 iun 2024