Boala secolului poate fi prevenită prin expunere la soare?

Depresia, asa cum este supranumită boala secolului, poate fi prevenită prin expunerea la soare. În contact cu razele soarelui pielea noastră produce vitamina D.

Vitamina D sau vitamina soarelui - are un rol important în sănătatea organismului prin menținerea oaselor și dinților puternici, stimulează dezvoltarea musculaturii și aduce stare de bine.

Cu toate acestea, expunerea prelungită la soare nu este benefică. Arsurile solare produc daune importante la nivelul pielii noastre, cum sunt îmbătrânirea prematură și creșterea riscului de cancer de piele.

Este recomandat să ne asigurăm o protecție solară eficientă pe tot parcursul anului, ori de câte ori ne expunem la soare, chiar dacă nu este vară și nu mergem la plajă.

Cine trebuie sa acorde o atenție deosebită duratei de expunere, sa nu depășească 10 minute, mai ales dacă indicele UV este crescut, sau dacă soarele este foarte puternic?

  • Copiii mai mici de 10 ani
  • Bătrânii peste 60 de ani
  • Persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare, care se înroșesc foarte rapid
  • Persoanele blonde și cu ochi deschiși la culoare (verzi, albaștri)
  • Pacienții cu vitiligo, afecțiune ce depigmentează pielea și reduce, astfel, protecția oferită de melanină
  • Pacienții care au sau au avut leziuni cu risc de cancer de piele.

Poți să ai o  piele sănătoasă și frumoasă ani la rând, dacă înveți cum să ai grijă de ea atunci când te expui la soare.

Medicii dermatologi Alexandra Dacios Dumitrescu și Ionel Țoropoc de la Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie”, recomandă un control preventiv în fiecare an.

Consultațiile sunt gratuite dacă veniți cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Ne găsiți în Bulevardul Uverturii nr. 81, Sector 6.

Sună la 031.9593 pentru o programare sau completează formularul online de programări și te sunăm noi!    

 

Soarele nu este întotdeauna un "prieten" pentru pielea noastră. Chiar dacă razele lui ne ajută să producem vitamina D în organism, în unele situații, expunerea îndelungată la soare ne poate crea probleme. Și căldura în sine, cremele cu factor de protecție, atât de necesare sau apa cu clor a piscinelor pot irita pielea sensibilă și tenul.

Nu mai este un secret faptul că lumina naturală de la soare sporește producția de vitamina D. Când este expusă la razele soarelui, pielea noastră absoarbe vitamina D, un nutrient esențial care previne pierderea densității osoase și care reduce riscul de boală cardiovasculară, de creștere în greutate și alte afecțiuni. Numită și "vitamina soarelui", aceasta îndeplinește multe roluri și funcții în organism, așa că este important să ne expunem cu măsură.

Studiile făcute de specialiști au scos la iveală faptul că soarele este vinovat peste 80% dintre ridurile de pe chipurile noastre, dar este și principalul vinovat pentru cancerul de piele.

Există multe mituri legate de expunerea la soare, iar unele dintre acestea ne pot provoca neplăceri la nivelul pielii, dacă ajungem să credem în ele cu sfințenie. Tocmai de aceea, este important să aflăm cât de mult influențează sau nu soarele pielea și cât de mult ne poate ajuta expunerea la soare dacă suferim de acnee, dermatită sau psoriazis.

În realitate, subliniază medicii dermatologi, nu trebuie să îți fie teamă de soare, dar ai grijă să nu te arzi, deoarece arsurile solare provoacă numeroase neplăceri și pot avea efecte iremediabile.

Arsurile solare sunt extrem de neplăcute și, mai important, produc daune importante la nivelul pielii noastre, printre care favorizarea îmbătrânirii premature și creșterea riscului de cancer de piele. Indiferent de cât de sensibilă este pielea ta și de stilul de viață pe care îl ai, poți preveni apariția arsurilor de piele dacă respecți o serie de reguli.

O expunere la soare de 10-20 de minute pe zi (pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare) și o expunere de 20-30 de minute pe zi (în cazul oamenilor cu pielea mai închisă la culoare) se vor dovedi benefice în cazul simptomelor acneei, în special când e vorba de acneea de pe corp. Cu toate acestea, expunerea prelungită la soare poate afecta pielea, putând să apară leziuni și iritații ale pielii.

Este un mit comun și foarte răspândit, potrivit căruia expunerea la soare ajutp la vindecarea acneei. Timpul îndelungat petrecut sub razele soarelui și sub radiațiile UV poate să usuce pielea și poate crește producția de sebum, ceea ce poate agrava erupțiile ce definesc acneea.

Cu alte cuvinte, prea mult timp petrecut la soare poate să îți înrăutățească acneea.

Dermatita este o inflamație a pielii și, în funcție de tipul de dermatită, soarele poate influența sau nu starea pielii noastre. De exemplu, în cazul dermatitei de contact, pe lista de simptome se afla sensibilitatea la lumina soarelui.

În cazul dermatitei atopice (cunoscută și sub numele de eczemă), lista de tratamente benefice include și terapia cu radiații ultraviolete sau fototerapia. Astfel, expunerea la radiațiile ultraviolete poate ajuta la reducerea simptomelor formei cronice de eczemă. Expunerea la razele UV se face sub supraveghere medicală, în "cabinete" special create în acest scop. Desigur, respectând recomandările medicului, și expunerea la razele soarelui poate fi de ajutor, cu mențiunea că pacienții trebuie să folosească o loțiune cu factor de protecție de cel puțin 30, înainte de fiecare expunere la soare. Dermatita seboreică pare să răspundă bine la expunerea la lumina soarelui. Dacă suferi de această afecțiune, este recomandat să ieși în mod regulat afară și sp stai la soare, folosind produsele corespunzătoare pentru a-ți proteja pielea (creme sau loțiuni cu SPF), deoarece soarele te poate ajuta să ameliorezi neplăcerile acestei boli de piele.

Anumite categorii de persoane trebuie să acorde o atenție și mai mare duratei de expunere, mai ales dacă Indicele UV este crescut, sau dacă soarele este foarte puternic.

Pentru aceste persoane, expunerea fără protecție solară nu ar trebui să depășească 10 minute:

  • Copiii mai mici de 10 ani
  • Bătrânii peste 60 de ani
  • Persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare, care se înroșesc foarte rapid
  • Persoanele blonde și cu ochi deschiși la culoare (verzi, albaștri)
  • Pacienții cu vitiligo, afecțiune ce depigmentează pielea și reduce, astfel, protecția oferită de melanină
  • Pacienții care au sau au avut leziuni cu risc de cancer de piele.

În unele cazuri, soarele ne poate fi dușman și poate contribui la apariția multor probleme. Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete și la radiațiile vizibile cauzează arsuri solare pe piele, iar expunerea pe termen lung la soare cauzează modificări cronice inflamatorii ale pielii.

Poți să îți menții pielea sănătoasă și frumoasă decenii la rând, dacă înveți cum să ai grijă de ea atunci când te expui la soare.

Un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.

Medicii dermatologi Alexandra Dacios Dumitrescu și Ionel Țoropoc de la Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie”, recomandă un control preventiv în fiecare an, în special persoanelor care au în familie cazuri de cancer de piele, vârstnicilor, precum şi persoanelor cu ten şi ochi deschişi la culoare, blonzi sau roşcaţi şi cu multe aluniţe.

Consultațiile sunt gratuite dacă veniți cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Ne găsiți în Bulevardul Uverturii nr. 81, Sector 6, iar pentru programări sună la 031.9593.

Data publicării: Luni, 5 iun 2023