Asigură o viață sănătoasă pentru copilul tău, vaccinează-l!

Asigură o viață sănătoasă pentru copilul tău, vaccinează-l!

Știai că vaccinarea copiilor este gratuită prin rețeaua medicilor de familie?

Printre bolile copilăriei se află Rujeola (pojar), Oreionul, Rubeola (pojărel), Varicela (vărsat de vânt) și Scarlatina.

Bolile copilăriei se transmit foarte ușor de la un copil la altul. De la caz la caz, se manifestă prin febră mare și apariția unor bubițe și pustule roșiatice pe piele, mâncărimi, pierderea poftei de mâncare, tuse, etc. Din păcate, pot duce la complicații foarte grave, cu efecte pe toată durata vieții.

Manifestările foarte virulente ale bolilor copilărilei pot fi domolite prin vaccinare și chiar dacă cel mic face boala, medicii spun că va avea o formă mult mai ușoară și fără consecințe grave.

Vaccinurile, în afara faptului ca țin copilul sănătos și îi pot salva viața, au dus la dispariția unor boli de-a lungul timpului, iar beneficiile se întind până la protejarea întregii comunități.

Dacă numărul de copii vaccinați scade sub valoarea optimă, de 95%, atunci comunitatea nu mai este apărată, iar boala se poate răspândi foarte ușor.

Posibilele reacții post vaccinare sunt rare, dar normale și trec în cel mult două zile de la vaccinare:

  • febră mică după vaccinare,
  • o roșeață acolo unde a fost făcut vaccinul,
  • unii copii dorm mai mult, alții își pierd pofta de mâncare o perioadă scurtă.

Vă așteptăm pentru un control de rutină la cabinetul de Pediatrie la Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie” din Bulevardul Uverturii Nr. 81, Sector 6.

Consultul este gratuit cu bilet de trimitere de la medicul de familie, astfel copilul poate beneficia de un control pediatric amănunțit și de un set de analize medicale gratuite, la recomandarea medicului.

Pentru programări sunați la numărul de telefon 031.9593.

 

Înainte să fie disponibile vaccinurile, RUJEOLA era cauza deceselor a sute de români anual


Rujeola (pojarul) este o boală contagioasă virală, extrem de virulentă. Această boală a fost principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani până la momentul în care a fost introdus vaccinul împotriva pojarului. În lume, până în 1963, anul în care s-a introdus vaccinul,  se înregistrau 2,6 milioane de decese, doar din cauza acestei afecțiuni și a complicațiilor produse.

În 2018, au murit de rujeolă peste 140.000 de persoane, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în cea mai mare parte copii cu vârsta sub 5 ani, în ciuda existenței unui vaccin sigur și eficient.

OREIONUL era cauza cea mai frecventă a meningitei, dar cel mai adesea provoca surditate

Oreionul - boală contagioasă este manifestată frecvent prin mărirea glandelor salivare parotide, aflate în apropierea urechilor. Afectează mai ales copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani, însă poate apărea și la adulți, doar foarte rar afectează copiii de 1-2 ani.

În cazul copiilor, boala debutează cu febră moderată, dureri de cap, reducerea apetitului și o stare generală de rău. După 24 de ore, durerile de cap devin persistente și apare durerea la mestecat. După alte 48 de ore, glandele salivare aflate pe partea laterală a feței se umflă, iar întregul obraz poate părea inflamat. Tratamentul este simptomatic și constă în administrarea de medicamente pentru durere, antitermice și fluide.

Cu cât boala este contactată la o vârstă mai avansată, cu atât este mai mare riscul de complicații.

Știați că dacă băieții nu sunt protejați de vaccin și se îmbolnăvesc de oreion când sunt adulți, pot deveni sterili?

Din fericire, astăzi avem acces la vaccinul ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), disponibil gratuit prin rețeaua medicilor de familie. Ca orice medicament, un vaccin este testat cu atenție și pe o perioadă îndelungată de timp înainte de a fi distribuit, pentru a se dovedi că este sigur și dă rezultate.

Data publicării: Joi, 14 iul 2022