Cancerul de colon ucide! Testează-te!

Campanie de informare în vederea depistării precoce a cancerului de colon

Screeningul îți salvează viața!

Motto-ul nostru ,,Servicii excepționale, fără nicio excepție” are la bază valorile în care credem și care ne călăuzesc în misiunea noastră de a oferi tuturor un act medical complet, performant şi accesibil.

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”, situat în Bulevardul Uverturii nr. 81, sector 6, oferă consultații de specialitate și tratament persoanelor interesate de propria stare de sănătate. Clinica are capacitate de diagnostic şi tratament în sistem ambulatoriu și este dotată cu aparatură de specialitate, pregătită să stabilească un diagnostic, prin intermediul celor mai noi metode de investigație.

În multe ţări din lume s-au implementat sau sunt în curs de implementare programe naţionale de screening şi de urmărire a riscului de cancer colorectal în populaţia cu risc mediu sau în populaţia cu risc crescut pentru această afecţiune. Impactul programului de screening în SUA a contribuit, conform studiilor, la o scădere cu 53% a mortalităţii de cancer colorectal.

Scopul acestei campanii este îmbunătăţirea utilizării măsurilor eficiente de prevenţie pentru populație prin conştientizarea importanţei sănătăţii. Adresabilitatea populației se află în strânsă legătură cu gradul de conștientizare al propriilor nevoi legate de sănătate. Se urmărește informarea populației referitoare la metodele depistării precoce a cancerului de colon, precum și asupra serviciilor medicale, cu prioritate din Cabinetul de Gastroenterologie existent în Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”, unde poate fi folosită metoda prin screening.

Justificare campanie: Organizarea de campanii în vederea depistării precoce a cancerului de colon este recomandată tuturor Statelor Membre UE, prin Recomandarea Consiliului din 2 decembrie 2003 privind screening-ul pentru cancer (2003/878/CE), adoptată unanim de toți miniștrii sănătății ai Statelor Membre UE.

Până în prezent, Comisia Europeană prin Directoratul General pentru Sănătate, Alimente și Siguranță a publicat două rapoarte privind implementarea recomandării Consiliului privind screening-ul pentru cancer, în anii 2008 și 2017. Recomandarea se referă la organizarea de programe populaționale de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân și cancerul colo-rectal, pentru care există evidențe științifice solide privind eficacitatea și cost-eficiența lor.

Experții Băncii Mondiale consideră că persoanele cu venituri scăzute sau foarte scăzute cu afecțiuni cronice au un risc de două ori mai mare de a nu accesa serviciile de sănătate (aproximativ 4 din 10), comparativ cu grupul cu venituri mai mari. Programele de screening organizat sunt menite să deschidă accesul la aceste servicii, indiferent de determinanta socio - economică, cum ar fi: venituri, etnie, loc de reședință și de a face astfel încât să se reducă diferențele și inechitățile.

Ghidul European de Asigurare a Calității în programul de screening pentru cancerul colorectal evidențiază faptul că acest tip de cancer constituie o problemă importantă de sănătate în Europa. În fiecare an, aproximativ 435.000 de persoane sunt nou diagnosticate cu cancer colorectal. Aproximativ jumătate dintre acești pacienți mor, cancerul colorectal devenind astfel a doua cauză principală a deceselor provocate de cancer în Europa.

Repere medicale: Cancerul colorectal poate fi depistat prin screening-uri. În marea majoritate a cazurilor boala se dezvoltă de la leziuni precursoare non-maligne numite adenom. Adenomii pot să apară oriunde în colon și rect, după o serie de mutații care favorizează neoplazia mucoasei. Un adenom crește în dimensiune și poate dezvolta neoplazie de grad înalt. La un moment dat, adenomul poate invada submucoasa și poate deveni malign. Inițial, acest cancer malign nu este diagnosticat și nu dă simptome și semne clinice. Poate progresa de la stadiul localizat (stadiul I) la cel metastazat (stadiul IV), până când produce simptome și este diagnosticat.

Durata medie a dezvoltării unui adenom la cancerul colorectal nu este observată, dar este estimată să dureze cel puțin 10 ani. Această fază lungă latentă oferă o oportunitate de detectare precoce a bolii. Când se detectează în faza de adenom, îndepărtarea adenomului poate preveni incidența cancerului colorectal. Dar chiar și atunci când este detectat ca un cancer de stadiu incipient, prognosticul este considerabil mai bun decât în cazul cancerului în stadiu avansat.

Strategia de testare recomandată de Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) și Comisia Europeană prin Ghidurile Europene pentru asigurarea calității în screeningul și diagnosticul cancerului colorectal sugerează efectuarea de Testului de Hemoragie Ocultă în Fecale (THOF), la fiecare 1-2 ani, la persoanele cu vârste între 50 și 75 ani, fără istoric familial de sindroame canceroase ereditare și fără istoric personal de cancer, polipi sau boală inflamatorie intestinală. La toate persoanele testate pozitiv, THOF trebuie urmat de colonoscopie.

Scopul screeningului: descoperirea unei boli aflate în stadii incipiente și tratarea ei adecvată înainte de a reprezenta o amenințare pentru individ și/sau comunitate. Screeningul este o metodă pentru a reduce povara bolii și vizează o populație (aparent) sănătoasă.

Etapele campaniei: informarea și invitarea populației țintă (peste 50 de ani, indiferent de sex) să realizeze testul de screening în beneficiul propriei stări de sănătate.

Obiectiv: Creșterea numărului de persoane informate asupra factorilor de risc și care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce.

Rezultatul așteptat: Un număr crescut de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce.

Tema campaniei: Informarea persoanelor cu privire la:

  • Importanţa sănătăţii;
  • Factorii de risc ce intervin în starea de sănătate;
  • În absenţa factorilor de risc, screeningul trebuie iniţiat, atât la bărbaţi, cât şi la femei, începând cu vârsta de 50 ani şi trebuie continuat până la 70-80 ani.
  • Persoanele candidate pentru acest screening vor primi informaţii adecvate legate de riscurile şi de beneficiile variatelor proceduri de screening existente.
  • Societatea Americană de Gastroenterologie recomandă colonoscopia ca metodă preferenţială de screening şi prevenţie a CCR.
  • Posibilităţile de prevenire ale cancerului de colon;
  • Beneficiile controlului medical periodic.

Activități:

  • Informare, educare, conștientizare cu privire la serviciile de screening oferite în cadrul Centrului de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”.
  • Accesul la consultații la Cabinetul de Gastroenetrologie se face în urma unei programări prealabile la 031.9593.  
  • Realizarea screeningului pe baza recomandării de la medicul de familie sau specialist, intervenția fiind în proporție de 100% gratuită.
  • Asigurarea vizibilității campaniei prin afișare la sediul Centrului de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”, precum și la sediile D.G.A.S.P.C. S 6. Realizarea de informări periodice către populație.

Perioada de derulare: 15 octombrie - 15 noiembrie 2018.

Data publicării: Luni, 15 oct 2018